3 perusvinkkiä hiihtoharrastuksen aloittamiseen

Hiihtoharrastus on monin tavoin aivan erityisen upea harrastus. Se on nivelille erityisen lempeää kuntoilua ja mikä parasta, hiihtäessä pääsee nauttimaan luonnon läheisyydestä. Löydät tästä artikkelista kolme hyvää vinkkiä, joiden avulla pääset helposti alkuun hiihtoharrastuksessa. Usein uuden harrastuksen aloittaminen on kaikista helpointa ystävän kanssa – tämä pätee myös hiihtoon. Ensimmäinen vinkkimme pureutuukin hieman lähemmin juuri tähän. Toinen vinkkimme tutustuttaa sinut hiihtoon sopivien vaatteiden merkitykseen ja kolmas vinkkimme painottaa oikeiden varusteiden merkitystä miellyttävän hiihtokokemuksen synnyssä.

1. Aloita yhdessä kaverin kanssa optimaalisissa olosuhteissa

Hiihtoharrastus voi olla parasta aloittaa yhdessä hyvän kaverin kanssa. Ehkäpä joku ystävistäsi jo harrastaa hiihtoa ja voi perehdyttää sinutkin lajin saloihin? Tässä tapauksessa on kuitenkin tärkeää valita hiihtoreitti, joka soveltuu teille molemmille. Reitin tulee siis olla riittävän helppo, jottei alkuinnostuksesi haihdu heti alkuunsa. Ellet ole vielä kovin hyvä hiihtäjä, kannattaa sinun ihan ensiksi keskittyä kehittämään hiihtotaitoasi ja saamaan hiihtotekniikkasi kuntoon. Tämän harjoittelun voi aloittaa jopa kesällä, kunhan valitsee alle rullasukset! Liian vaikeaan maastoon ei siis aluksi kannata suunnata, vaan harjoittelu kannattaa aloittaa tasaisessa maastossa, jossa voi rauhassa keskittyä omaan tekniikkaan. Alussa tekniikan hiominen vaatii reippaasti pitkäjänteistä ja säännöllistä harjoittelua.

Myös vallitsevaan säätilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Tuulettomuus ja pieni pakkanen luovat ihanteelliset puitteet aloittelevalle hiihtäjälle. Avoin pelto tai jää voi olla hyvä paikka harjoitella. Jään osalta on tosin oltava ehdottoman varma, että hiihto-olosuhteet ovat turvalliset. Vältä alussa ylä- ja alamäkiä, kunnes taitosi karttuvat riittävästi sujuvaan mäkien kiipeämiseen ja laskemiseen.

Kun matkaan lähdetään ystävän kanssa, voi hiihdon harjoitteluun aivan hyvin yhdistää myös vaikkapa retkielementtejä. Vaikkapa kahvin nauttiminen luonnonhelmassa yhdessä ystävän kanssa on ihana tapa juhlistaa uutta harrastusta ja levähtää harjoittelun välillä. Kun mukana on hyvä ystävä, voi samalla vaihtaa myös viimeaikaiset kuulumiset. Näin harjoittelun kautta on mahdollista saada iskettyä monta kärpästä yhdellä iskulla.

2. Valitse hiihtoon sopivat vaatteet

Oikeanlaisilla vaatteilla on suuri merkitys hiihdon miellyttävyydelle. Ne eivät saisi hiostaa, mutta eivät myöskään olla liian kylmät. Hiihdossa käytettävien takin ja housujen olisi hyvä pitää tuulta, mutta silti hengittää. Päällimmäisen kerroksen alle on hyvä pukea 1–3 vaatekerrosta vallitsevan säätilan mukaan.

Jos olet vasta harrastuksen alussa, ei ehkä kuitenkaan kannata tuhlata kovin paljoa vaatteisiin, sillä omasta kaapista voi hyvinkin löytyä aloittelijalle sopivat hiihtovaatteet. Ehkäpä sinulla on jo tuulenpitävä ja hengittävä ulkoilupuku? Alakerroksessa voit myös hyödyntää hyvin monenlaisia vaatteita. Moni suosii esimerkiksi merinovillakerrastoja, joka soveltuukin hyvin hiihtoasun yhdeksi kerrokseksi. Jos sinulta siis löytyy tällainen kerrasto valmiiksi, kokeile pukea se muiden vaatteiden alle, lähimmäs ihoa. Villa on upea materiaali, sillä se ei hiosta, mutta lämmittää ihanasti. Luonnonmateriaalina villalla on aivan erityinen asema suomalaisten sydämissä.

3. Oikeilla varusteilla kohti miellyttävää hiihtokokemusta

Vaatteiden lisäksi etenkin suksilla on suuri merkitys miellyttävän hiihtokokemuksen saamisessa. Suksien valintaan tuleekin kiinnittää huomiota. Jos hiihdät perinteisellä tyylillä, ovat pitopohjasukset hyvä valinta. Tarjolla on esimerkiksi skinisuksia kuin nanosuksia, jotka eivät vaadi voitelua ja sopivat tästä syystä erityisen hyvin aloittelevalle hiihtoharrastajalle. Nanosukset kannattaa valita alle, jos ulkona vallitsee märät hiihto-olosuhteet. Sen sijaan skinisukset soveltuvat käytettäviksi hyvin monenlaisissa sääolosuhteissa. Säähän sopivat sukset alla on miellyttävää hiihtää. Ne luistavat hyvin ja antavat aloittelijalle mahdollisuuden keskittyä omaan tekniikkaan ja maisemien ihailuun. Näin hiihtäminen on alusta lähtien suuri nautinto!