Kävely

Kävelyharrastus on ehkä matalimman kynnyksen liikuntaharrastus sellaisen aloittamista harkitsevalle. Se on asia jota kaikki me joka tapauksessa teemme joka päivä, joten se ei vaadi mitään erityistaitoja tai laitteita ja se on ilmaista.

Eri tyylisiä kävelyaktiviteetteja

Kävely ei kuitenkaan ole niin yksioikoinen harraste mitä sana antaa olettaa. Kävelyä on olemassa erilaista; vaellus, mäkikävely, pitkänmatkan kävely ja kilpakävely – näin muutama mainitakseni. Yleisesti ottaen kävely kuitenkin on yksinkertaista: laitetaan jalkaa toisen eteen jotta liikutaan eteenpäin. Toiset tykkäävät spesialisoitua johonkin tiettyyn kävelyharrastetyyliin, kun taas toiset tykkäävät vaihtelusta ja harrastavat monentyylisiä kävelyharrasteita. Olipa ratkaisu mikä tahansa, kävelyharrastuksen aloittaminen on joka tapauksessa varsin yksinkertaista.

Paikkoja kävelyyn

Kävelyyn soveltuvien paikkojen löytämiseksi ei tarvitse yleensä matkustaa kovinkaan kauas. Pääset nimittäin kävelemään aina heti, kun astut ulos ulko-ovestasi. Tai siis, kävelet jo siinä vaiheessa. Kaupungeissakin kävelyyn löytyy yleensä varsin paljon reittejä, ja lisäämällä siihen mäkisiä paikkoja, portaita ja intensiteettiä saa kaupunkikävelystäkin muodostettua itselleen yllättävänkin raskaan liikuntamuodon. Älä siis vähättele kävelyä kunnon kohottajana! Kaupungeissakin on lisäksi yleensä lähistöllä puistoja tai luontoa, tai polkuja jotka johtavat maalle. Monet tykkäävätkin kävellä luonnossa sen hiljaisuuden ja luonnollisten, eläinten äänien vuoksi. Lisäksi maisemat ovat yleensä huomattavasti hienommat kuin kaupunkiolosuhteissa.

Valmistelut

Kävelyyn on syytä kuitenkin valmistautua oikein, etenkin kun on lähdössä pidemmälle lenkille. Oikeanlaiset kengät sekä sääolosuhteiden mukainen pukeutuminen varmistaa kävelylenkin mielekkyyden. Kävelyyn sopii yleensä hyvät lenkkarit, jotka kannattaa ostaa urheiluvälineliikkeestä myyjien ohjeita noudattaen. Kenkien sovittaminen on ensiarvoisen tärkeää, jonka vuoksi monesti nettikaupasta halvalla tilatut kengät eivät pidemmillä lenkeillä enää toimikaan toivotunlaisesti – paitsi jos tärkeimpänä prioriteettina ei ole itse kuntoilu vaan näyttäminen hyvältä. Kenkien ja vaatetuksen lisäksi pitkälle lenkille on syytä varautua myös tarpeellisella nesteytyksellä sekä ravinnolla.

Pohjakunto

Olettaen että sinulla ei ole mitään fyysisiä rajoitteita, kävelyyn ei tarvitse olla yhtään minkäänlaista pohjakuntoa! Tämä harraste on siis mitä mainioin ensimmäinen liikuntaharrastus henkilöille, joilla ei aiempaa liikuntataustaa ole ja kunto ei ole vielä kovin hyvä. Jos kuitenkin tavoitteena on oikeasti parantaa kuntoa kävelyn kautta, muista nostaa kävelyn intensiteettiä kävelylenkkien määrän lisääntyessä. Kävely nimittäin on helposti vähänkin kuntoaan kohottaneelle henkilölle niin kevyt liikuntamuoto, ettei kunto enää nouse mikäli tätä ei pidä erityisesti mielessä lenkkien aikana. Kävele siis reippaasti, lähde mäkiseen maastoon ja kävele paljon portaita.